Kto sa chce naučiť obchodovať na finančných trhoch, môže skúsiť online kurz, prípadne si zaplatiť školenie alebo prístup na internetové tradingové platformy. Štvorica študentov z Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave sa rozhodla pre inú cestu. Prihlásili sa do medzinárodnej súťaže v investovaní Rotman International Trading Competition.

31.03.2019, 19:00 | Jozef Ryník

Trend

Tento rok sa súťaž konala koncom februára v kanadskom Toronte. Študenti z Bratislavy získali 11. miesto v modelovej štúdii s názvom Quantitative Outcry. Súťažili s 52 univerzitami z celého sveta.

Študenti bankovníctva z národohospodárskej fakulty chodia na túto medzinárodnú súťaž od roku 2016. Pripravuje ich na ňu vysokoškolská pedagogička Jana Kotlebová. Spolu s kolegami z katedry bankovníctva a medzinárodných financií každý rok vyberá šikovných adeptov do študentského tímu. V tomto roku sa doň dostal Mário Zeman, Juraj Dedinský, Alžbeta Bolešová a Alena Zemanová.

Hra na burze

Študenti sa pred súťažou musia pripraviť na riešenie prípadových štúdií, ktoré im zadá Rotman School of Management v Toronte a Luisse Guido Carli University of Rome. Na súťaži sa v podstate simuluje obchodovanie na burze s rôznymi aktívami, ako sú cenné papiere, indexy a komodity. Obchoduje sa na pite, čo je miesto na burze, kde sa fyzicky schádzajú traderi, ale aj elektronicky.

Ako funguje súťaž v praxi, študenti opisujú na príklade štúdie S&P Global Outcry. Outcry je spôsob obchodovania na burze, ktorý bol bežný ešte v 80. rokoch minulého storočia. Kým dole na pite pobehujú obchodníci, hore na poschodí sedia za počítačmi analytici a skúmajú čísla na obrazovke.

„Obchodníci sa s papierovými tiketmi snažia manuálne nájsť protistranu, ktorá s nimi uzavrie obchod na dané aktívum. Pokúšajú sa podľa pokynov analytikov kupovať, predávať, teda zrealizovať čo najviac obchodov,“ opisuje atmosféru súťaže Mário Zeman. Síce za túto „disciplínu“ dostávajú súťažiaci najmenej bodov, ale pre študentov to je jedna z tých zaujímavejších prípadových štúdií.

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.