Mária Palacková, študentka bakalárskeho odboru verejná správa a regionálny rozvoj sa zúčastnila fakultného kola študentskej vedeckej a odbornej činnosti (ŠVOČ).

 

Téma študentskej vedeckej a odbornej činnosti (ŠVOČ): Vplyv populistických radikálnych pravicových strán na tvorbu politík v oblasti sociálno-ekonomického rozvoja 

Anotácia práce a výsledky: V tejto práci som sa konkrétne zamerala na Ľudovú stranu Naše Slovensko, ktorá patrí medzi populistické radikálne pravicové strany a zisťovala som, aké návrhy predkladajú do Národnej rady Slovenskej republiky, či riešia aj sociálno-ekonomickú oblasť a či sú následne tieto návrhy úspešné. Vo výsledku som dospela k tomu, že napriek tomu, že táto strana často reflektuje na problémy v sociálno-ekonomickej oblasti, do parlamentu nepredkladajú návrhy, ktoré by dané situácie riešili, prípadne napomáhali ich rozvoju. Navyše som z analýzy zistila, že Ľudová strana Naše Slovensko nemá dostatočnú podporu v parlamente na presadzovanie svojich návrhov.

M. Palacková dodala: "Do súťaže som sa prihlásila, pretože sa veľmi rada zapájam do rôznych aktivít aj mimo štúdia. Zároveň to bola pre mňa výzva, či dokážem niečo takéto napísať a zároveň spraviť vlastný výskum v tejto téme. Téma práce mi bola blízka, nakoľko sa o politiku zaujímam a sama som sa chcela o vplyve populistických radikálnych pravicových strán dozvedieť viac. Vďaka tejto práci som získala nové vedomosti a zároveň aj skúsenosť nielen s písaním práce, ale aj s jej obhajobou."

M. Palacková opísala aj jej skúsenosť s obhajobou práce: "Fakultné kolo prebiehalo online prostredníctvom platformy MS Teams, kde každý odprezentoval svoju prácu, jej ciele a výsledky a odpovedal na dodatočné otázky od školiteľa a oponenta. Následne prebiehala krátka diskusia spolu s porotou. Táto súťaž bola pre mňa prínosom. Vyskúšala som si obhajobu práce a získala skúsenosti pre písanie ďalších prác. Som rada, že na fakulte máme možnosť sa popri štúdiu do takýchto aktivít zapájať."

Márii srdečne gratulujeme k umiestneniu a ďakujeme všetkým zúčastneným študentom/študentkám za účasť!

 

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.