PREČO ŠTUDOVAŤ VEREJNÚ SPRÁVU A REGIONÁLNY ROZVOJ?

To kde žijeme, ovplyvňuje náš život rovnako ako to s kým žijeme. Obce, mestá a regióny nám poskytujú pracovné príležitosti, služby pre náš život, možnosti pre zábavu a to ako ich obce, mestá a regióny zabezpečujú je rozhodujúce pre našu spokojnosť. Súčasný svet je plný zmien a naša spoločnosť potrebuje ľudí, ktorí vedia identifikovať možnosti rozvoja, navrhnúť kreatívne riešenia a zorganizovať ľudské a finančné zdroje na ich realizáciu.


NÁŠ ODBOR V SKRATKE:

  • Verejná správa a regionálny rozvoj je ekonomický odbor, v rámci ktorého študenti okrem rozsiahlych ekonomických vedomostí rozvíjajú aj svoju kreativitu a získavajú praktické zručnosti. Naši absolventi sú schopní iniciovať zmeny v spoločnosti, ovplyvniť verejné rozhodnutia a podieľať sa na rozvoji. Okrem toho sa absolventi uplatňujú aj v komerčnej sfére v oblasti poradenstva.
  • Dávame dôraz na spoluprácu s odborníkmi z praxe vo vyučovaní, usporiadame exkurzie a organizujeme stáže pre študentov počas štúdia. Študentov intenzívne zapájame do riešenia projektov, ktoré katedra rieši pre prax ako napr. Hodnotenie vplyvov MS 2011 v hokeji, Hodnotenie vplyvu vstupu HC Slovan Bratislava do KHL.
  • Získate vedomosti a zručnosti v týchto oblastiach: projektový manažment, manažment finančných zdrojov, Európska únia, mestský marketing, občianska participácia, lokálny rozvoj, územné plánovanie, geografia sveta a Slovenska, životné prostredie.

PREČO ŠTUDOVAŤ ODBOR NA EKONOMICKEJ UNIVERZITE?

  • Predstavujeme najdlhšiu tradíciu odboru verejná správa a regionálny rozvoj na Slovensku – viac než 25 rokov skúseností a stovky absolventov, čo garantuje stabilitu štúdia v odbore a jeho kvalitu
  • Vďaka dobrému ekonomickému základu, ktorý pokrýva aj predmety v oblasti manažmentu, obchodu alebo hospodárskej informatiky, ponúkame aj širšie možnosti uplatnenia absolventov aj v ostatných ekonomických odboroch.
  • Umožňujeme študovať predmety aj v anglickom a nemeckom jazyku a sprostredkujeme zahraničnú mobilitu študentov.
  • Absolvovanie štúdia v Bratislave umožňuje najlepšie možnosti výberu zo širokého spektra potenciálnych zamestnávateľov v Bratislave a zaujímavého platového ohodnotenia.
  • Štúdium v Bratislave znamená vynikajúce možnosti získať praktické zručnosti už počas štúdia, keďže až 60% študentov EUBA pracuje popri štúdiu.
  • Okrem štúdia v bakalárskom a inžinierskom stupni ponúkame pokračovať v štúdiu v odbore aj na treťom stupni vo forme doktorandského štúdia

... A NAVYŠE ZÍSKATE:

  • Možnosti absolvovania praxe počas štúdia: študenti môžu absolvovať stáže v štátnej správe, samospráve ale aj v súkromných firmách, zúčastňovať sa exkurzií a byť zapojení do práce na katedrových projektoch
  • Skúsenosti s prácou s modernými technológiami: počas štúdia študenti budú pracovať v laboratóriu regionálnych analýz a prognóz: geografické informačné systémy  (MapInfo, QGIS), analytické a štatistické programy (IBM SPSS, GeoDa, Stata, EViews, Matlab).
  • Mäkké zručnosti: dávame dôraz na prácu v tíme, vodcovstvo, kritické myslenie, komunikačné a prezentačné zručnosti.
  • Študentom umožňujeme využívať katedrovú časopiseckú a učebnicovú knižnicu.

Verejná správa a regionálny rozvoj - Študijný program 1. stupňa vysokoškolského štúdia

Strom predmetov KVSaRR BC feb.2019

PRACOVNÉ UPLATNENIE

  • Absolvent odboru verejná správa a regionálny rozvoj sa môže zamestnať na viac než 150 tisíc pracovných miestach v rámci verejného sektora a dokáže prispieť k rozvoju a spravovaniu nielen samospráv a regiónov, ale aj celej krajiny.
  • Spoločný ekonomický základ predmetov počas štúdia zároveň umožňuje nájsť si prácu aj v súkromnom sektore na jednej z mnohých ekonomických, analytických alebo obchodných pozícií.
  • Zameranie na regionálny rozvoj a hodnotenie projektov EÚ navyše otvára zaujímavé kariérne možnosti aj v európskych a zahraničných inštitúciách.

REAKCIE ABSOLVENTOV

“Štúdiom na odbore som získal informácie o zákonoch, ktoré riešia správu vecí verejných, poznatky o kompletnom fungovaní jednotlivých úrovní samospráv a štátnej správy a samosprávy a ich interakcií. Odbor VSRR je správnou voľbou pre praktického občana.”

Ing. Juraj Hort, poslanec (Trenčiansky samosprávny kraj, Mesto Nová Dubnica)

 

“Odbor VSRR vnímam ako jeden z najlepších odborov EU v Bratislave. Na prvom mieste je aktuálnosť preberaných tém, študijných podkladov, aj samotných prednášajúcich, ktorými boli často ľudia z praxe. Výučba často prebiehala formou tímovej práce a workshopov, ktoré si študenti zapamätajú viac než teóriu.”

Ing. Veronika Holičová, grantový konzultant (Octigon, a.s.)

 

“Veľkou výhodou absolventa je schopnosť pracovať a adaptovať sa na fungovanie v multisektorových tímoch. Vďaka analytickému a projektovému prístupu vo vzdelávaní odbor vytvára podmienky prinášajúce riešenia a výsledky.”

Ing. Martin Bezek, projektový manažér (Odbor stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov, Bratislavský samosprávny kraj)

 

“Odbor mi pomohol zorientovať sa v dôležitých oblastiach mojej súčasnej práce, ktorou je dohľad nad implementáciou projektov financovaných z Nórska, Islandu a Lichtenštajnska.”

Ing. Jaroslav Mojžiš, riaditeľ (Odbor grantov EHP a Nórska, Úrad vlády SR)

 

“Štúdium ma pripravilo na prostredie prípravy a implementácie projektov. Získal som vedomosti o samospráve, ktorá je našim častým klientom a prehľad o fungovaní štátnej správy, ktorá zodpovedá za kontrolu a implementáciu projektov.”

Ing. Matej Mikuška, projektový a finančný manažér (Cassis consult, s.r.o.)

 

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.