Najnovšia publikácia: Karol Morvay - Ekonomické recesie na Slovensku

Kniha Ekonomické recesie na Slovensku s podtitulom Dramatické momenty aj blikajúce kontrolky nových príležitostí má ambíciu byť vedecko – popularizačnou. Jej autor, Karol Morvay prostredníctvom monografie smeruje k novým poznatkom, ale pritom ich chce prerozprávať vo forme prijateľnej pre širšiu odbornú verejnosť a záujemcom o spoločenské dianie. Skúša preto kombinovanie metód ekonomickej analýzy a vysvetľovaním prístupnejšou formou. 

Postupnosť je nasledovná: Začíname (Časť I) pohľadom „zvrchu“ na výskyt ekonomických recesií na Slovensku, predstavíme fázy poklesu a zaradíme ich do celkového kontextu vývoja ekonomiky v období 1990 - 2021. Následne tieto prípady podrobíme podrobnejšiemu preskúmaniu. Budeme sa v nej venovať príčinám, priebehu a pozoruhodným sprievodným javom jednotlivých prípadov. Otázky pre túto kapitolu znejú nasledovne:
-Aké boli príčiny recesií v slovenskej ekonomike? Ukážeme, že boli veľmi rôznorodé, pri pohľade na ich príčiny bola každá z týchto recesií úplne originálna, jedinečná.
-Ako a prečo sa priebeh a dopad recesií odlišovali? Mali rôznu hĺbku, dĺžku, prejavy. Zdôvodníme to.

Po separátnom pohľade na jednotlivé prípady recesií sa budeme venovať preskúmaniu problémov súvisiacich s recesiami, a to hľadaním odpovedí na sériu otázok (v Časti II). Pri nich sa odpútame od pozorovania výkyvov HDP (ktoré slúžia na meranie recesií) a zameriame pozornosť na rad iných ukazovateľov, napríklad na zmeny v príjmoch domácností, zmeny v príjmovej nerovnosti, v chudobe, v cenovej stabilite a podobne.

Cieľom tejto publikácie je vysvetliť špecifiká ekonomických recesií v SR. A tiež ukázať, že recesia nie je iba pokles, po ktorom zase príde rast. Je to aj moment, ktorý oddeľuje kvalitatívne odlišné etapy vývoja a tiež odhaľuje nové príležitosti.

titulka karol

 

 

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.