Zimný semester 2015/2016

1. TÝŽDEŇ

Úvod do komunikácie

Komunikácia ako prenos informácie a ako vytváranie spoločenstva ľudí súčasne sa zaoberajúcimi spotrebou informácií. Komunikačný proces, význam, formy a bariéry komunikácie. 

 

2. TÝŽDEŇ

Nástroje komunikácie – signály, jazyk a reč

História komunikácie. Vývojové etapy nástrojov komunikácie. Prvé média,  symboly, znamenia, signály, jazyk a reč.

 

3. TÝŽDEŇ

Základné pojmy masovej komunikácie

Definícia, funkcie, štruktúra a prostriedky masovej komunikácie.  Základná schéma procesu masovej komunikácie.

 

4. TÝŽDEŇ

Informačná revolúcia – printové a obrazové masmédia

Informačná spoločnosť. Medzníky informačnej revolúcie. Printové a obrazové masmédia. Písmo, tlač, noviny, časopisy a fotografia.

 

5. TÝŽDEŇ

Elektronické masmédia

Špecifiká elektronických masmédií. Telegraf, telefón, rozhlas, film, televízia a internet.

 

6. TÝŽDEŇ

Modely masovej komunikácie

Vybrané modely masovej komunikácie.

 

7. TÝŽDEŇ

Teórie masovej komunikácie

Vývoj teórií masovej komunikácie.

 

8. TÝŽDEŇ

Teoretický pohľad na média a spoločnosť

Médiá ako sprostredkovanie reality, moc, integrácia – symbolický charakter komunikácie.

 

9. TÝŽDEŇ

Masová komunikácia a kultúra

Teoretické aspekty kultúry, spoločnosti a komunikácie. Mediálna kultúra. Médiá a úroveň kultúry.

 

10. TÝŽDEŇ

Normatívne teórie správania sa médií

Princípy teórií: sloboda, rozmanitosť, objektivita, solidarita.

 

11. TÝŽDEŇ

Mediálna výchova

Mediálna gramotnosť. Stupne mediálnej výchovy. Mediálna výchova v SR a vo svete.

 

12. TÝŽDEŇ

Pôsobenie a účinky médií

Typológia sociálno-psychologických účinkov masmédií – zmeny postojov, noriem.

 

13. TÝŽDEŇ

Negatíva masovej produkcie

Média a etika. Násilie, manipulácia, stereotypizácia v médiách.

In order to promote positive awareness and promote organized public events, the University of Economics in Bratislava produces visual and audio recordings and publishes them on its website. In case of reservations to the published video and audio recordings, please make these reservations in writing to the following e-mail address: . Complete information on personal data processing here.