Prof. Daron Acemoglu z Massachusetts Institute of Technology (MIT) získal Nobelovu cenu za ekonómiu za výskum vplyvu inštitúcií na prosperitu. Tím výskumníkov z Katedry hospodárskej politiky z Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave bol v roku 2022 jedným z prvých výskumných tímov v Slovenskej republike, ktorý získal financovanie bilaterálneho projektu s názvom: „Implikácie automatizácie na trh práce v Spojených štátoch a Európskej únií“, v rámci grantovej schémy MIT – Slovakia Seed Fund (MISTI Global funds pre Slovensko), ktorú v roku 2019 vytvorilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky s Massachusetts Institute of Technology.

Projekt medzi EUBA a MIT prebiehal od 1. mája 2022 do 31. januára 2024. Na strane EUBA ho viedol prof. Martin Lábaj z Národohospodárskej fakulty a na strane MIT tím výskumníkov a študentov viedol prof. Daron Acemoglu, ktorý je dnes nositeľom Nobelovej ceny za ekonómiu.

Ďalšie informácie o projekte: https://www.youtube.com/watch?v=atjNnjF2TSc.

Daron Acemoglu patrí podľa databázy RePEc medzi troch najrenomovanejších ekonomických akademikov na svete. Možnosť podieľať sa na projekte priamo s ním a jeho tímom bola pre nás neuveriteľným úspechom, veľkou výzvou a zároveň záväzkom posunúť úroveň výskumu na našej katedre na vyššiu úroveň,“ uviedol Martin Lábaj, vedúci projektu za slovenskú stranu.

Okrem prof. Acemoglu boli Nobelovou cenou ocenení aj Simon Johnson a James A. Robinson. Podľa Švédskej akadémie prispeli títo vedci k hlbšiemu pochopeniu rozdielov v hospodárskej prosperite medzi národmi. „Ukázali význam spoločenských inštitúcií pre prosperitu krajiny. Spoločnosti so slabými právnymi systémami a inštitúciami, ktoré vykorisťujú obyvateľstvo, nedosahujú hospodársky rast ani pozitívne zmeny. Výskum laureátov nám pomáha pochopiť, prečo je to tak,“ uviedla akadémia.

Nobelova cena za ekonómiu nie je súčasťou pôvodných cien ustanovených v testamente vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela z roku 1895. Udeľuje sa od roku 1968 a väčšinu jej laureátov tvoria Američania.

Pripájame sa ku gratuláciám prof. Acemoglu k jeho prestížnemu oceneniu.

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.