Študentky a študenti zo Študentského parlamentu NHF majú za sebou úspešný projekt Nadácie NBS. Budúci ekonómovia Z NHF si dali ambiciózny cieľ: postaviť obsahovo hutný interaktívny workshop a navštíviť s ním v priebehu necelého polroka 20 stredných škôl vo všetkých krajoch Slovenska.

S cieľom priblížiť svet financií a prispieť k lepšej orientácii vo vlastných financiách pripravovali vysokoškoláci z NHF EUBA program workshopu. Na jeho kompozíciu mala vplyv aj skutočnosť, že vysokoškoláci zažívajú veľmi podobné až identické situácie v oblasti financií a finančného rozhodovania ako stredoškoláci, stretávajú sa s rovnakými výzvami a otázkami. Aj preto sa zamerali na témy, ktoré im samotným počas stredoškolského štúdia chýbali.

V prípravnej fáze vzdelávacích aktivít využil Študentský parlament NHF možnosť konzultácií v programe finančného vzdelávania NBS 5peňazí. Cieľom bolo posilniť obsah tém a adresne ich priblížiť cieľovej skupine. V príprave projektu zohrali významnú úlohu aj odporúčania odborníkov z Národohospodárskej fakulty EUBA a z Nadácie Národohospodár.

Aktivizujúce vzdelávanie vrátane modelovej situácie, rolové hry, súťaže a praktické príklady. Workshop bol zároveň prepojený s témou kritického myslenia v kontexte finančnej gramotnosti. V niektorých častiach workshopu sa účastníci rozdelili do skupín, ktoré medzi sebou súťažili. Výsledky tímov sa bodovali na základe stanoveného kľúča. Workshop v trvaní 3 – 4 vyučovacích hodín pokrýval témy:

  • Čo pre mňa znamenajú peniaze? – brainstorming a myšlienková mapa
  • Príjem a výplatná páska – odkiaľ mám peniaze, ako čítať výplatnú pásku
  • Tendencie a míňanie peňazí – sporiť alebo míňať?
  • Prečo sporíme – druhy sporenia
  • Reklama – aké techniky používajú predajcovia

Na workshopoch sa vo všetkých krajoch zúčastnilo spolu 662 študentov. Podľa študentov NHF priniesli workshopy na stredných školách očakávanú zmenu postojov a záujmu o finančnú gramotnosť.

Aj spätná väzba od študentov potvrdila, že u účastníkov workshopov finančnej gramotnosti nastala očakávaná zmena postojov a záujmu o finančné vzdelávanie. Workshop bol pre cieľovú skupinu zrozumiteľný. Prednášajúci študenti zároveň zaznamenali rôznu úroveň poznatkov a orientácie v téme v školách – príčinou boli odvetvové, odborné a kvalifikačné rozdiely jednotlivých stredných škôl a ročníkov.

Zdroj a viac o zrealizovanom projekte si môžete prečítať na stránke NBS.

sp skupinovka tit 1536x1152

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.