Clara a Eduard v rámci programu dvojitého diplomu s Univerzitou v Pávii v Taliansku strávili celý akademický rok na NHF EUBA. V rozhovore sa s nami podelili o svoje jedinečné skúsenosti a postrehy ohľadom akademických a kultúrnych rozdielov. Prezradili, aké príležitosti im prinieslo štúdium v Bratislave, ale aj to ako sa im páčilo v Bratislave. S Univerzitou v Pávii máme uzatvorenú niekoľkoročnú spoluprácu v rámci programov dvojitých diplomov a sme radi, že skupinu našich zahraničných študentov obohatili aj študenti z Talianska. Viac sa dozviete v rozhovore.

Ako ste sa cítili, keď ste prvýkrát prišli na EUBA?

Clara: Cítila som sa trochu dezorientovaná, pretože univerzita je naozaj veľká, ale profesori mi v mnohom pomohli.

Eduard: Bol som prekvapený štruktúrou univerzity a cítil som sa trochu zmätený, ale profesori na fakulte mi boli k dispozícii, aby mi pomohli.

Aké boli najdôležitejšie momenty vášho výmenného pobytu?

Clara: Veľmi sa mi páčili prakticky zamerané predmety, ktoré sme absolvovali na univerzite a od prvej chvíle som si zamilovala mesto.

Eduard: Páčilo sa mi spoznávať nové kultúry v tejto krajine.

Aké ľahké alebo ťažké bolo prispôsobiť sa novému mestu, prostrediu a akademickému systému?

Clara: Prvýkrát som zostala ďaleko od domova a žila v zahraničí, ale mesto je príjemné a nie je chaotické, takže nie je ťažké sa prispôsobiť. Aj skupina ESN z univerzity je veľmi nápomocná, pokiaľ ide o nadväzovanie nových priateľstiev.

Eduard: Na začiatku bolo ťažké prispôsobiť sa novému mestu a prostrediu kvôli jazyku. Čo sa týka akademického systému, tam nebol problém sa prispôsobiť.

Aké sú hlavné rozdiely medzi systémom vzdelávania tu a na univerzite v Pávii?

Clara: V prvom rade, v Pávii nie sú prednášky povinné a nerozlišuje sa medzi prednáškami a seminármi. Taktiež známky sú vyjadrené v bodoch na celkovom počte od 0 do 30 cum laude.

Eduard: Na EUBA sú predmety, kde sa vyžaduje povinná účasť, čo v Pávii nie je zvykom. Tiež je rozdiel vo forme skúšania a organizácie rozvrhu.

V čom sa predmety, ktoré navštevujete na EUBA, líšia od predmetov na vašej domovskej univerzite z hľadiska obsahu a štruktúry?

Clara: Hlavným rozdielom sú kurzy numerickej analýzy a programovania, ktoré absolvujeme v Pávii.

Sú nejaké konkrétne predmety na EUBA, ktoré vás zaujali?

Clara: Veľmi sa mi páčil predmet Aplikovaná ekonometria: hodnotenie politík.

Eduard: Páčili sa mi predmety ako Ekonometria a Aplikovaná ekonometria.

Ako ste v Bratislave riešili spoločenský život? Našli ste si ľahko priateľov? Čo sa vám najviac páčilo na živote na Slovensku?

Clara: Ako som už povedala, v zahraničí som žila prvýkrát, a preto som sa veľmi bála, že si nenájdem priateľov, ale vôbec to nebol problém. Vďaka skupinám a stretnutiam Erasmus+ študentov je naozaj ľahké nájsť si priateľov už od prvých chvíľ a musím povedať, že ľudia, ktorých som tu spoznala, zostanú v mojom srdci navždy. Bratislava sa navyše nachádza v srdci Európy, takže sa odtiaľto dá ľahko cestovať do iných známych európskych miest, ako sú Budapešť, Praha, Viedeň a podobne.

Eduard: O spoločenskom živote som sa dozvedel najmä zo sociálnych sietí a skupín. Keďže som v medzinárodnom prostredí s množstvom ľudí z programu Erasmus+, bolo ľahké nájsť si nových priateľov. Najviac sa mi páčila možnosť ľahko cestovať po Európe z Bratislavy a ľudia, ktorých som spoznal.

Aké kultúrne rozdiely ste si všimli a ako ste sa im prispôsobili?

Clara: Nevšimla som si tu veľa kultúrnych rozdielov s Talianskom, možno okrem slovenského jedla, ale myslím si, že som príliš zvyknutá na taliansku kuchyňu.

Eduard: Hlavným kultúrnym rozdielom je, že denný časový harmonogram je tu naozaj iný ako v Taliansku, kde sa takmer všetky obchody a reštaurácie zatvárajú skoro.

Čo by ste poradili ostatným študentom, ktorí uvažujú o dvojitom štúdiu alebo výmennom pobyte na našej univerzite?

Clara: Čaká vás veľa prezentácií a tímová práca, takže buďte pripravení hovoriť na verejnosti!

Eduard: Porozprávať sa s niektorými študentmi, ktorí absolvovali výmenný pobyt v minulosti a naučiť sa trochu po slovensky!

Sú nejaké konkrétne prípravy, ktoré odporúčate pred príchodom? Čo by ste chceli, aby sa realizovalo v rámci budúcich výmenných programov?

Clara: Nepovedala by som, že existujú nejaké špecifické prípravy, ktoré treba urobiť pred príchodom. Možno len skúsiť si precvičiť angličtinu.

Eduard: Lepšie si ujasniť harmonogram a podmienky vykonania skúšok, keďže sú špecifické pre každý predmet.

Objavili ste vďaka tejto výmene nejaké nové oblasti záujmu resp. niečo čo vás nasmeruje v ďalšej kariére?

Clara: Vďaka môjmu školiteľovi tu na EUBA som mala možnosť absolvovať workshop v Národnej banke Slovenska a to ma určite zaujalo aj pre prípadnú budúcu kariéru v bankách.

Eduard: Zistil som, že sa mi veľmi páči práca v ekonometrických programoch, preto si budem hľadať prácu primárne v tejto oblasti, kde tieto zručnosti využijem.

Môžete sa podeliť o nezabudnuteľný moment alebo zážitok z vášho pobytu?

Bola to asi naša štátna skúška, keďže v Pávii nie je súčasťou študijného plánu.

 

 dsc01041

dsc01131

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.