Štúdia Národnej banky Slovenska, na ktorej spolupracovali aj kolegovia z NHF EUBA Ing. Andrej Cupák, PhD. a Ing. Zuzana Brokešová, PhD. ukazuje, akú silnú úlohu hrá v našom pocite šťastia žiarlivosť na majetok našich známych. Hypotézu, že čím viac reálneho majetku človek vlastní, tým je šťastnejší, potvrdzujú aj dáta o slovenských domácnostiach.

Kompletný working paper NBS 4/2021 s názvom "Wealth, Assets and Life Satisfaction: A Metadata Instrumental-Variable Approach" autorov Zuzana Brokešová, Andrej Cupák, Anthony Lepinteur a Marian Rizov si môžete prečítať v anglickom jazyku na stránke NBS. K dispozícii je tiež aj krátky sumár výskumnej štúdie v slovenskom jazyku: "Majetok a šťastie: odhad pomocou inštrumentálnych premenných s využitím metadát".

Krátke zhrnutie o spomínanom výskume priniesol v newsfiltri aj Denník N: Chcete susedovi pokaziť náladu? Postavte si pekný veľký dom .

Pozrieť si môžete aj reportáž v Správach RTVS: Efekt žiarlivosti dominuje medzi susedmi.

rtvs2

Zdroje: NBS, Denník N, RTVS.

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.