Zastúpenie SR v rámci projektu SHARE je zložené z výskumníkov Národohospodárskej fakulty a Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Riadenie Národného tímu Slovenska zabezpečuje Katedra sociálneho rozvoja a práce, pracovisko venujúce sa rôznym aspektom demografického starnutia. 

Spoločenské a sociálno-ekonomické dopady starnutia populácie patria medzi najväčšie výzvy Európy v 21. storočí, preto v roku 2000 Európska komisia vyzvala k "preskúmavaniu možností ustanoviť európsky longitudinálny prieskum starnutia“. V roku 2006 bol projekt SHARE vybraný ako jeden z projektov, ktoré sa majú realizovať v rámci Európskeho strategického fóra pre výskumné infraštruktúry (ESFRI), a v marci 2011 získal nový právny štatút ako vôbec prvé Konzorcium pre európske výskumné infraštruktúry (ERIC). SHARE - Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe je výskumná infraštruktúra na skúmanie účinkov zdravotných, sociálnych, hospodárskych a environmentálnych politík v priebehu života európskych občanov. Má celosvetový dosah, pretože nielenže pokrýva všetky členské krajiny EÚ prísne harmonizovaným spôsobom, ale navyše je začlenená do siete sesterských štúdií na celom svete, od Ameriky až po východnú Áziu. Okrem toho údaje SHARE umožnili výskumníkom na celom svete praktizovať hĺbkový a aktuálny výskum v rôznych oblastiach, od biológie po demografiu, ekonomiku, epidemiológiu, gerontológiu, medicínu, psychológiu, verejné zdravie, sociológiu a ďalšie. Je uznávaným a dôležitejším nástrojom na tvorbu politiky založenej na dôkazoch.  

Ďalšie informácie sú dostupné na webovej stránke projektu: http://www.share-eric.eu 

 

Country Team Leader - doc. Ing. Eva Pongrácz, PhD.

Country Team Operator - doc. Ing. Silvia Šipikalová, PhD.

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.