V rámci programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu, Kľúčová akcia 2 – Strategické partnerstvá, sa na Katedre ekonomickej teórie bude riešiť projekt Collaboration for Effective Digital Education (D-COLLAB).

Projekt D-COLLAB sa zameriava na oblasť digitalizácie na všetkých stupňoch vysokoškolského vzdelávania so špeciálnym zameraním na Slovensko. Pandémia COVID-19 preukázala, že v mnohých krajinách sú vzdelávacie systémy nepripravené na potrebu prechodu na digitálne vyučovanie a štúdium. Aj keď boli vysoké školy pravdepodobne lepšie pripravené na náhly prechod k online výučbe ako stredné alebo základné školy, k zložitosti tejto úlohy prispieva aj stupeň komplexnosti výučby na terciárnom stupni vzdelávania. Uprostred druhej vlny pandémie COVID-19 sa projekt D-COLLAB zameriava na hľadanie a zavádzanie efektívnych spôsobov výučby a štúdia na terciárnej úrovni pomocou digitálnych platforiem.

Zmeny vo výučbe sa predstavia na Ekonomickej univerzite v Bratislave, ktorá je koordinátorom projektu. Projekt sa zameria na školenie pedagogických zamestnancov a študentov na všetkých troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania s to tak, aby im boli poskytnuté vedomosti a kompetencie potrebné na efektívne vyučovanie a štúdium v digitálnom prostredí. Projekt bude taktiež rozvíjať digitálne kompetencie študentov so špeciálnymi potrebami, ktorí sú z dôvodu prechodu na online vzdelávanie v ešte náročnejšej situácii. Na podporu rozvoja zručností týchto cieľových skupín sa vypracuje 5 zodpovedajúcich výstupov. Výstupy budú sprístupnené prostredníctvom vyvinutej webovej e-learningovej platformy. Výstupy budú sprístupnené učiteľom a študentom, ktorí o ne majú záujem, a to na národnej ako aj medzinárodnej úrovni v rámci otvoreného prístupu ku platforme. Počas riešenia projektu budú vyvinuté tri integrované školiace moduly pre pedagogických zamestnancov a jeden školiaci modul pre študentov (so špeciálnou časťou zameranou na študentov so špeciálnymi potrebami).

Na riešení projektu sa podieľajú štyri inštitúcie zo štyroch členských krajín Európskej únie. Koordinátorom projektu je Ekonomická univerzita v Bratislave. Ďalšou vysokoškolskou inštitúciou je University of Cyprus (Cyprus) inštitúciou. Dve inštitúcie predstavujú partnerov spomedzi organizácií, resp. inštitútov alebo edukačných centier venujúcich sa vypracovávaniu metodológie výučby, ako aj samotnej výučbe a majú bohaté skúsenosti s prípravou a výučbou nielen v rámci terciárneho vzdelávania, ale ja vzdelávania osôb pre potreby trhu práce. Týmito partnermi sú  FOR SRL (Taliansko) a M&M Profuture Training, S.L. (Španielsko).

Doba riešenia projektu je 24 mesiacov, a to v trvaní od 01.03.2021 do 28.2.2023.

 

Ekonomická univerzita v Bratislave za účelom šírenia pozitívneho povedomia a propagácie organizovaných verejných akcií, vyhotovuje obrazové a zvukové záznamy, ktoré zverejňuje na svojej webovej stránke. V prípade výhrad k zverejneným obrazovým a zvukovým záznamom si uplatňujte tieto výhrady písomne na e-mail: . Kompletné informácie k spracúvaniu osobných údajov tu.